Tietoja liputtamisesta

Suomessa liputuspäivät on jaettu virallisiin liputuspäiviin sekä vakiintuneisiin päiviin. Virallisia liputuspäiviä on seitsemän ja muita vakiintuneita päiviä on 12, lisäksi vaalipäivät esim. eduskuntavaalit ja presidentinvaalit sekä tasavallan presidentin virkaanastujaispäivä. Valtiovierailuiden aikana valtion virastot liputtavat niillä paikkakunnilla, joihin vierailu sijoittuu. Yleensä sisäministeriö myös suosittelee näille paikkakunnille yleistä liputusta.

Suomessa yksityishenkilöt liputtavat muinakin päivinä esim. juhlan tai muun tapahtuman yhteydessä. Kuolemantapauksen sattuessa voidaan kunnioittaa kuolleen henkilön muistoa suruliputtamalla, tällöin lippu vedetään puolitankoon, tarkemmat ohjeet suruliputuksesta löytyy Sisäministeriön verkkosivuilla.

Liputtaa saa vaikkapa joka päivä, jos siltä tuntuu. Ainoa muistettava sääntö liputtaessa on liputusaika joka on yleisesti kello kahdeksasta auringonlaskuun ja kesäisin viimeistään 21:00. Juhannuksena saa liputtaa Juhannusaatosta 18:00 Juhannuspäivän iltaan 21:00 Tarkempia tietoja liputusajoista ja muita ohjeita liputtamiseen löytyy Sisäministeriön verkkosivuilta

Suomen Kansallislippu

Ahvenanmaalla ja Saamelaisilla on lisäksi omia liputuspäiviä jolloin he liputtavat omilla lipuillaan. Saamelaisilla on yhteensä kaksitoista omaa liputuspäivää ja Ahvenanmaalla kolme.

Ahvenanmaan nykyinen lippu on ollut käytössä vuodesta 1954, sitä ennen käytössä oli epävirallinen sinikeltainen lippu.

Vuonna 1986 saamelaisille hyväksyttiin oma lippu. Värit lippuun on otettu saamelaisten kansallispuvusta, aihe noitarummun kuviosta jossa rengas kuvaa kuun ja auringon kehää.

Saamelaisten lippu

Lista liputuspäivistä

Liputuskalenteri